Exercise 1. Read and translate the text with the help of a dictionary.

TEXT 4

Пикша

Exercise 3. Render the text from Russian into English.

Exercise 2. Using necessary information from the text speak about any commercial species of fish, its fishery, use and nutritional value.

Nutritional value

Use

Farming

The fish/fishery

D) ATLANTIC SALMON

The Atlantic salmon is an anadromous fish, which means it migrates into freshwater to spawn but otherwise lives in the sea. It spawns in the autumn, and the eggs lie buried in the riverbed until they hatch in April or May. After two to five years in the river, the salmon fry undergoes a change, known as smoltification, rendering it able to live in saltwa­ter. Once the salmon fry has become a smolt, it leaves the river and migrates out to sea. In the ocean, Atlantic salmon travel huge distances in search of food and grow quickly. After two to four years, the fish is fully matured and starts the migration back to its native river to spawn.

Nowadays, fishing wild salmon is limited to sports anglers for the most part. There is a certain amount of commercial fishing for Atlantic salmon by landowners that have a licence to set out salmon weirs.

Salmon (and trout) farming have developed rapidly in Norway since the breakthrough in the mid-1970s. As a coastal trade and export industry, the salmon industry has had an enormous influence on where people live and the economy in Norway. In recent years, the industry has provided almost 40 % of the total exports of Norwegian fish products.

Atlantic salmon is sold fresh, frozen, in fillets, smoked and cured. You can fry, boil, or broil Atlantic salmon and use it in a variety of dishes.

In terms of nutritional value, farmed salmon is an excellent product. It contains plenty of Omega-3 fatty acids and is rich in the fat-soluble vitamins A and D. It also has a high con­tent of the water-soluble vitamins B12 and pyridoxine.

a) Пикша является донной рыбой и обитает на глубине от 40 до 300 м. Основные нерестовые районы располагаются вдоль побережья средней Норвегии, у юго-западной Исландии и Фарерских островов. Схема миграции пикши пока еще мало изучена. Молодь пикши в Баренцевом море ведет оседлый образ жизни, но более взрослая рыба совершает длительные миграции. Например, совершается нерестовая миграция к побережью Северной Норвегии, а затем назад в Баренцево море.

b) Пикша является одной из главных пищевых рыб. Лов пикши производится в основном в прибрежных зонах, но на севере еще и на рыбных банках в восточных районах норвежской экономической зоны. Лов пикши ведется круглый год. А на побережье Восточного Финнмарка летом ведется особый вид ловли подвесным ярусом.

c) В последние годы лов пикши был предметом всеохватывающего регулирования. Ученые указывали на то, что нерестовые запасы растут, но величина их все еще ниже средней многолетней величины.

d) Пикша является в первую очередь хорошим источником протеинов. В ней также содержится достаточное количество витамина В12, пиридоксина и селена. К тому же она имеет благоприятное соотношение между натрием и калием. Пикша реализуется свежей, замороженной, сушеной и копченой.