Блаженні чисті серцем, бо вони Бога побачать.

Чисті серцем - це ті люди, які не тільки явно не грішать, але й не приховують порочних і нечистих думок, бажань і почуттів у собі, в серці своєму. Серце таких людей вільне від прихильностей і пристрастей до тлінних земних речей і взагалі вільне від гріхов­них пристрастей, що породжуються самолюбством та гордістю. Люди, чисті серцем, завжди безперестанно думають про Бога.

Щоб придбати чистоту серця, треба дотримуватися постів, за­повіданих Церквою, і всіляко берегтися від обжерства, пияцтва, непристойних видовищ та веселощів, від читання непристойних, нескромних книг.

Чистота серця значно вища від звичайної чистосердечності. Чистосердечність полягає тільки у щирості та відвертості людини у ставленні до ближніх, а чистота серця вимагає повного приду­шення порочних думок і жадань і постійної пам'яті про Бога та Його святий закон.

Людям з чистим серцем Господь обіцяє в нагороду, що вони по­бачать Бога. Тут, на землі, вони побачать Його благодатно-потаємно, духовними очима серця. Вони можуть бачити Бога у Його явленнях, образах і подобах. У майбутньому ж вічному житті вони бачитимуть Бога так, "як Він є" (1 Ін 3, 2). А оскільки споглядання Бога є джерелом найвищого блаженства, то обіцянка бачити, споглядати Бога є обіцянка вищого ступеня блаженства.

ПРО СЬОМУ ЗАПОВІДЬ БЛАЖЕНСТВА

Блаженні миротворці, бо вони синами Божими назвуться.

Миротворцями називаються ті люди, які й самі намагаються жити з усіма у мирі та злагоді, й інших людей, які ворогують між собою, намагаються примирити або принаймні молять Бога про примирення.

Миротворці пам'ятають слова Спасителя: "Мир вам залишаю, мир Мій даю вам" (Ін 14, 27).

"Якщо можливо і залежить від вас, перебувайте у мирі з усіма людьми", - говорить апостол Павло (Рим. 12, 18).

Миротворцям Господь обіцяє, що вони назвуться синами Божи­ми, тобто будуть найближчими до Бога, спадкоємцями Божими, співспадкоємцями Христовими. Миротворці своїм подвигом уподібнюються Єдинородному Сину Божому Icy су Христу, який прийшов на землю, щоб примирити грішних людей з правосуддям Божим і вселити мир між людьми, замість ворожнечі, яка панува­ла між ними. Тому миротворцям і обіцяється благодатне наймену­вання синів Божих, тобто дітей Божих, а з цим і невимовне бла­женство.

Апостол Павло говорить: "А якщо діти, то і спадкоємці, спад­коємці Божі, співспадкоємці ж Христу, коли тільки з Ним страждаємо, щоб з Ним і прославитися. Бо гадаю, що нинішні тимчасові страждання нічого не варті порівняно з тією славою, яка відкриється в нас" (Рим. 8, 17-18).