І розп'ятий був за нас при Понтії Пилаті, і страждав, і був похований.

У четвертому члені Символу віри говориться про те, що Гос­подь Ісус Христос у часи римського правителя в Юдеї Понтія Пи-латабув розп'ятий на хресті за наслюдей,тобто за наші гріхи і для нашого спасіння, тому що Сам Він був безгрішним. Прито­му Він дійсно страждав, помері був похований.

Страждав Спаситель, звичайно, не Божеством, Яке не страж­дає, а людською природою; страждав не за Свої гріхи, яких у Ньо­го не було, а за гріхи всього людського роду. Тілом після Своєї смерті Він був похований у гробі Иосифа Аримафейського, а ду­шею в цей час, до Свого Воскресіння, Він зійшов у пекло, і звідти вивів усіх, хто вірував у Нього, починаючи з Адама та Єви.

Пекломназивається місце, віддалене від Бога, позбавлене світла і блаженства. Там царює Сатана. Стосовно душ, слово "пекло" означає стан великої скорботи і мук.

Господь Ісус Христос, як досконала людина і Син Божий, доб­ровільно (бо Він одним словом міг знищити усіх ворогів) приніс Себе у жертву за гріхи людей через розп'яття на хресті. Хресна страта була найганебнішою, найстрашнішою і найжорстокішою. Вона була символом усієї злоби людської і найяскравішим виявом влади диявола. Ця страшна страта, вигадана людиною за нашіпту­ваннями диявола, вела людей до ненависті, злоби, жорстокості та смерті.

Спаситель, зазнавши ганебної страти на хресті, номер, але воск­рес. Через хрест засяяло життя! Христос знищив головну опору диявола і перетворив хрест на вічну перемогу над злом і смертю. Господь освятив хрест Своєю пречистою кров'ю і спасительним по­двигом любові. Найбільший злочинець, який кається, не відкину­тий Спасителем. З цього моменту ні страждання, ні смерть не мо­жуть позбавити нас блаженства, якщо ми будемо з Христом Спаси­телем, а навпаки, це - шлях до вічної слави в Царстві Божому.

Слова у Символі віри "що страждав і був похований"сказані проти деяких єретиків, які неправдиво учили, що Господь не му­чився на хресті, а страждання Його були тільки видимістю страж­дань і смерті.

Слова "при Понтії Пилаті"вказують на істинність історичної події страждань Христових, які відбулися саме в цей час. У години хресних страждань Спасителя "настала темрява по всій землі" (Лк 23, 44), - каже євангеліст. Про цю темряну свідчать і язичницькі письменники-історнки: римський астроном Флегонт, Фалес, Юній Африкан.Один з них вигукнув: "Помер хтось з богів!" Знаменитий філософ з Афін Діонисій Ареопагітбув у той час у Єгипті, в місті Геліополі; спостерігаючи рантову пітьму, він сказав: "Чи Творець страждає, або світ руйнується". Згодом, після проповіді апостола Павла, Діонисій прийняв християнство і був першим афінським єпископом.

Слава довготерпінню Твоєму, Господи!