Unit 10. Methods of cooking / Методы приготовления

I. Master words and word combinations:

batter I ['bætə] взбитое жидкое тесто

beef [bi:f] говядина

braise [breɪz] 1. тушёное мясо 2. тушить (мясо)

bubble пузырёк пузыриться; подниматься пузырьками, булькать, кипеть

caramelization карамелизация

casserole ['kæs(ə)rəul] 1) кастрюля (из жаропрочного материала) 2) блюдо, приготовленное в такой посуде и подаваемое в ней на стол 3) запеканка; запекать

cauliflower ['kɔlɪˌflauə] цветная капуста

collagen ['kɔləʤən] коллаген

corncob cердцевина кукурузного початка

frying pan ['fraɪɪŋpæn] сковорода с ручкой

juniper ['ʤu:nɪpə] можжевельник

goulash ['gu:læʃ] гуляш (тушёное мясо, приправленное острым соусом)

greasy food жирная пища

lamb [læm] ягнёнок, барашек

lard [lɑːd] лярд; свиное сало, свиной жир

moisture ['mɔɪsʧə] влажность; влага

oven ['ʌv(ə)n] печь; духовка

parsnip ['pɑːsnɪp] пастернак

peat [pi:t] торф, брикет торфа

pot roast тушёное мясо

pottery ['pɔt(ə)rɪ] гончарная мастерская; гончарное дело; керамика, керамические изделия

pumpkin ['pʌmpkɪn] тыква

reef knot ['ri:fnɔt] рифовый узел, морской узел

roast [rəust] жариться, печься (особенно в духовке или на открытом огне)

sauté ['səuteɪ] жарить в масле

sawdust опилки

searing ['sɪəɪŋ] очень горячий, обжигающий

simmer ['sɪmə] кипячение, варка на медленном огне

smokehouse ['sməukhaus] коптильный завод; коптильня

soluble substance растворимое вещество

spit I [spɪt] вертел, шампур (для приготовления пищи над огнём)

steamer ['sti:mə] пароварка

stuffing ['stʌfɪŋ] начинка

turkey ['tɜːkɪ] индюк; индейкa

turnip ['tɜːnɪp] репа, турнепс

venison ['venɪs(ə)n] оленина

unpalatable [ʌn'pælətəbl] невкусный; неприятный на вкус

wok [wɔk] котелок с выпуклым днищем (особенно для блюд китайской кухни)

zucchini [zu'ki:nɪ] молодой кабачок; кабачок мелких сортов; цуккини

II. Read and translate the following text into Russian:

Cooking is the process of preparing food by use of heat. Cooking techniques and ingredients vary widely across the world, reflecting unique environmental, economic, and cultural traditions. Cooks themselves also vary widely in skill and training.

Preparing food with heat or fire is an activity unique to humans, and some scientists believe the advent of cooking played an important role in human evolution. Most anthropologists believe that cooking fires first developed around 250,000 years ago. The development of agriculture, commerce and transportation between civilizations in different regions offered cooks many new ingredients. New inventions and technologies, such as pottery for holding and boiling water, expanded cooking techniques. Some modern cooks apply advanced scientific techniques to food preparation.

There are very many methods of cooking, most of which have been known since antiquity. These include baking, roasting, frying, grilling, barbecuing, smoking, boiling, steaming and braising. A more recent innovation is microwaving. Various methods use differing levels of heat and moisture and vary in cooking time. The method chosen greatly affects the end result. Some foods are more appropriate to some methods than others. Some major hot cooking techniques include: